Hidrolize Kolajene Pozitif Yaklaşım

Hidrolize Kolajen Alımının Eklem, Kemik Sağlığı ve Cilt Yaşlanması Üzerindeki Faydalı Etkilerine Genel Bir Bakış

Giriş: Hidrolizat Kollajen (HC), moleküler ağırlığı 5.000 Da’dan düşük olan küçük peptitlerden oluşur. zengin kollajenik hayvan dokularında bulunan doğal kollajenin jelatinizasyonu ve ardından enzimatik hidrolizinden üretilir. Dejeneratif eklem ve kemik hastalıkları üzerinde HC alımının olumlu etkisi hakkında çok fazla kanıt vardır.

Amaç: Bu makalenin amacı, HC ile ilgili mevcut bilimsel çalışmaları gözden geçirmek ve HC alımının kıkırdak, kemik ve deri gibi bazı kolajen dokular üzerindeki terapötik etkilerini değerlendirmektir.

Sonuçlar: Bugüne kadar, eklem ağrısı ve erozyonu (osteoartrit), kemik yoğunluğu kaybı (osteoporoz) gibi kollajen hasarını ve kayıp sonuçlarını azaltmada HC alımının etkinliği hakkında 60’tan fazla bilimsel çalışma (in vitro, in vivo, klinikler ve biyoyararlanım üzerine) vardır.

Sonuçlar: Preklinik çalışmalar, HC’nin sadece kollajen sentezini değil aynı zamanda minör bileşenlerin (glikozaminoglikanlar ve hyaluronik asit) sentezini de artırarak kollajenik doku rejenerasyonunu uyardığını göstermektedir. Klinik çalışmalar, sürekli HC alımının eklem ağrısını, kemik yoğunluğu kaybını ve cilt yaşlanmasını azaltmaya ve önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu sonuçların yanı sıra yüksek tolerans ve güvenlik seviyesi, HC alımını kemik ve eklem dejeneratif hastalıklarda ve cilt yaşlanmasına karşı mücadelede uzun süreli kullanım için çekici kılmaktadır.

 

1-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267777/

    An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing

2-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31627309/

A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-        Controlled, Blind Study

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı