Year Archives: 2021

Şifalı Bitkiler

Bamya tohumu hakkında neler biliyorsunuz?

Bu aralar birçok kişi bamya tohumu ile ilgili ne düşündüğümü soruyor. Doğrusu bamya yemek olarak sevdiğim bir sebze, ama özel olarak tohumu ile ilgilenmemiştim. Türkiye’de yaptığımız saha çalışmalarında bir şifacı taze meyveleri pişirmeden yenilirse mide ülserini iyileştirdiğini söylemişti. Biz de bu bilgiyi deney hayvanlarında oluşturduğumuz ülser modeli üzerinde denediğimizde etkili olduğunu gözlemlemiştik. Nitekim daha sonra Alman araştırmacılar da bamya meyvesinin o sümüksü içeriği olan polisakaritlerin ülsere neden olan Helikobakter mikrobunu bağlayarak etkisiz hale geçirdiği şeklinde bir çalışma yayınlamışlardı. Tohumlar ile ilgili …
Şifalı Bitkiler

Ceviz gibi kuruyemişler yararlı bağırsak bakterilerinin gelişimini sağlıyor

Ceviz, fıstık gibi kuruyemişlerin düzenli tüketilmesinin sağlığımızın korunması bakımından ne kadar önemli olabildiği yürütülen bilimsel araştırmalar ya da epidemiyolojik saha çalışmaları ile ortaya konuluyor. Son dönemlerde, bildiklerimizden farklı bir yararı olarak, bu kuruyemişlerin bağırsak yararlı bakteri popülasyonu üzerinde de olumlu katkılarının bulunduğunu gösteren çalışmalar dikkati çekiyor. Özellikle son 10 yılda yürütülen bilimsel araştırmalar bağırsaklarımızda yer alan yararlı bakterilerin (mikrobiyota) sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle mikrobiyota sayısı ve etkinliğini artıracak uygulamalar son derece önemli.    Almanya’da Münih …
Şifalı Bitkiler

Migren atakları için kişniş, gül ve menekşe karışımı

Migren tipi başağrısı hayatî bir tehdit oluşturmasa da hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir hastalık. Migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmak üzere kullanılan ilaçlar sınırlı etkilerinin yanı sıra bazı yan etkileri nedeniyle sorun oluşturuyor. Bir migren hastası olarak ben krizleri önlemek amacıyla tıbbi nane yağı kokladığımı çeşitli defalar yazılarımda aktarmıştım. Burada en önemli husus migren krizinin başlayacağını hissettiğiniz an, yani aura sırasında, hemen derin derin koklanması. Ancak hemen müdahale edilmezse ağrı başladıktan sonra pek bir yararı bulunmuyor. Yürütülen bir …
Şifalı Bitkiler

Soğuk algınlığından korunmak için Propolis

Sonbahar geldi; çalışanlar için yeni bir dönemin hazırlıklarına geçildi. Eğitim çağındaki gençler ve çocuklar için de eğitim dönemi başlıyor. Dolayısıyla toplu taşım, alıveriş merkezleri, sınıf veya işyeri gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda daha uzun süreler geçiriyoruz. Diğer taraftan sonbaharın doğası gereği gün içerisinde bile değişiklik gösteren hava koşulları hastalanmamız için ortam hazırlıyor. Aslında gerekli önlemleri alarak soğuk algınlığına yakalanmadan ya da şikâyetleri daha hafif şekilde atlatmak mümkün. Bu amaçla bir kovan ürünü olan “Propolis” kullanımı son yıllarda popüler oldu. Propolis arıların …
Yukarı